【🇹🇭移居泰國要注意⚠️曼谷教育篇】

近排移民熱潮四起,大家都會查詢遠至英國、加拿大、澳洲,近至台灣等等。不過,大家可能會忽略咗,一個遠在天邊、近在眼前;東南亞地區內,四季如夏的旅遊勝地,亦都喺近年新興起嘅移居好地方,泰國。泰國雖然不是移民國,但卻可以靠申請泰國多種非移民的長期簽證,成功申請的非泰籍人士將相關簽證續簽 3 年以上,就符合資格申請可在當地永久居留條件。

講到移居,大家當然會即時諗到教育、醫療等與家庭有切身關係嘅問題啦。泰國醫療一直享負盛名,單憑一句「第三世界的價格,第一世界的享受」呢句說話就睇到,泰國嘅醫療性價比有幾高啦。去到教育,大家都一定會諗小朋友會唔會因為語言或種族不同而有被孤立嘅情況、當地嘅教育水平如何、有無需要根據校網申請等等。小編聽完,做埋資料搜集,都覺得係一件幾煩嘅事😵。

移居方式係簡單容易呀,但單論教育,泰國同香港到底有咩差異,大家又有咩需要注意😯想搵一個當地專家問吓又怕佢唔專業,又想了解多啲避免自己中伏,就快啲報名參加我哋嘅webinar啦💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️

#海外移居 #泰國移居 #泰國升學 #PagodaCapital #移居教學 #泰國移居教學

👇🏻立即報名「移居泰國注意事項分享會」

Recommended Posts